Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche 1 duże
papierówki 2 kg
galaretka cytrynowa 2 op.
cynamon 1 łyżka
jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka tortowa 1/4 szkl.
maizena 1/4 szkl.
cytryna 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami

Kroki postępowania

1
Przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu i wylepić nim dużą prostokątną formę.
Całą powierzchnię gęsto nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 190*C.
Wyjąć i odstawić do ptrzestygnięcia.
Krok 1 - Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami foto
2
Papierówki obrać i utrzeć na grubej tarce warzywnej - przełożyć do szerokiego rondla i przesmażyć z dodatkiem cynamonu.
Dosypać galaretki cytrynowe i ogrzewać (co chwilę mieszająć) 10 minut, aby galaretki zdążyły się rozpuścić.
Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka.
Krok 2 - Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami foto
3
Ubić na sztywno białka z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Dodać żółtka, startą skórkę cytrynową i chwilę razem ubijać.
Połączyć mąkę tortową i maizenę, dosypać do masy jajecznej i wymieszać dość szybko na najniższych obrotach miksera.
Krok 3 - Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami foto
4
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.45 minut.
Wyjąć upieczone ciasto z rozgrzanego piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4 - Szarlotka krucho-biszkoptowa z papierówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.01.2014 13:34
Ooo, Pyza sobie o mnie przypomniała :) Zgubiłaś się między przepisami i przypadkiem tu trafiłaś, czy już ci się ofiary skończyły i ponownie zaczynasz od starszych kont? Mimo wszystko miło mi, że mnie zaszczyciłaś swoją obecnością, bo chyba pomysły na jedzonko ci się skończyły, że znów siejesz tu wyłącznie zamęt!
rjustysia 27.06.2013 15:38
ciekawa jestem tego połączenia dwóch różnych ciast :)
SmacznaPyza 13.02.2013 09:39
przepis na ciasto bez przepisu na ciasto....
KasiaK90 21.08.2012 08:37
nigdy nie robiłam takiego jabłecznika w połączeniu kruchego z biszkoptem:) super pomysł
Grażyna13 20.08.2012 14:53
Super :)
Ewa/kalapurtka 07.08.2012 23:02
Pycha
Habibi 06.08.2012 18:00
Skrobia kukurydziana - MAIZENA, to nazwa handlowa.
teresa18 06.08.2012 16:03
a co to jest maizena?
ewka1978 05.08.2012 20:43
pycha
mikrusiak 05.08.2012 19:50
ulalla... zjadlabym... ale jak sama nie zrobie to mi chyba nikt nie upiecze...;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak