Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka królewska.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier pół szklanki
masło lub margaryna 12,5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 12% 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Piana

białko 2 sztuki
kisiel cytrynowy 1 sztuka
cukier 4 łyżki

Jabłka

jabłka pół kilo
cynamon Prymat

Dodatkowo

masło lub margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki

Porada

Do tego ciasta możemy użyć dowolnego smaku kisielu.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska.

Kroki postępowania

1
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto(oprócz kakao) zagnieść,podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Szarlotka królewska. foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć z nadmiaru soku.
Piana: białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodać kisiel.
Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy,nakłuć widelcem.Nałożyć jabłka i oprószyć cynamonem.
Krok 2 - Szarlotka królewska. foto
3
Nałożyć pianę i ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Szarlotka królewska. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.02.2017 08:02
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 01:01
Robię tak to ciasto.
Barbara777 12.01.2015 17:20
dobra wersja szarlotki
marenka 12.01.2015 10:13
Super ciasteczko:)
Bernadeta1 11.01.2015 23:19
Często robię takie bardzo smaczne
Iwusia 11.01.2015 23:15
fajne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak