Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka królewska z migdałowa skorupka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szk
masło 1 kostka
cukier 0,5 szk
żółtko jajek 4 szt
śmietana 1-2 łyzki
cukier 2 łyzki
cukier waniljowy 1 łyzka
budyń waniljowy 2 łyzki
płatki migdałowe 10 dag
cynamon paski skórki pomaranczowej
jabłko kilka sztuk (na nadzienie)

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka królewska z migdałowa skorupka

Przygotowujemy ciasto;masło posiekaj z maka.Dodaj żółtka smietane i cukier.Szybko zaqgniec ciasto.Schładaj je przez 30 minut.Nastepnie cienko rozwałkuj.Plackiem wylep spód i brzegi formy do tarty wyłozonej pergaminem.Piecz 12 minut w tem.200 stopni.Przygotowujemy nadzienie;jabłka obieramy,oczyszczamy z pestek a miaszż rogouj razem z cukrem i cukrem waniljowym.Garaca mase jabłkowa wymieszaj z proszkiem budyniowym.Rozsmaruj na podpieczonym kruchym spodzie.Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Ponownie wstaw o piekarnika rozgrzanego do tem. 180 stopni.Piecz jeszcze około 20-25 minut.Gotowe ciasto posyp cynamonem i udekoruj skórka pomaranczowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak