Szarlotka królewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa jabłkowa

  • jabłko kwaśne

    1 kg
  • cukier

    2 łyzki
  • galaretka cytrynowa

    2 szt

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • czekolada mleczna

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka królewska foto
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedynczo dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2 - Szarlotka królewska foto
Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 39x24 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.
Krok 3 - Szarlotka królewska foto
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklance wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i prażymy na wolnym ogniu około 10 minut , pod sam koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze aż cukier się rozpuści. Do jabłek dodajemy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
Krok 4 - Szarlotka królewska foto
Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową i chłodzimy w lodówce. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Szarlotka królewska foto
Masę śmietanową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Chłodzimy w lodówce. Posypujemy startą gorzką czekoladą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 30.06.2017 20:08
pyszne ciacho :)
ada.la 29.06.2017 22:42
pyszne ciasteczko
Róża1 29.06.2017 22:28
bardzo smaczne ciacho !!!!!!!!!!
katarzynka455 29.06.2017 22:13
smaczne ciasto:)
pestka 29.06.2017 21:30
pyszne ciasto
halina17 29.06.2017 21:06
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat