Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
jajko
2 -
mąka pszenna
50 g -
mąka ziemniaczana
20 g -
cukier
1/3 szklanki
Masa jabłkowa
-
galaretka cytrynowa
1 opakowanie -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
jabłko prażone Smak
1 słoik
Masa śmietanowa
-
śmietana 30%
400 ml -
cukier puder
1 łyżka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
10 g -
czekolada gorzka
4 kostki
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka królewska
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Dodawać po kolei żółtka, ubijając. Mąkę i skrobię wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki, by piana z jajek nie opadła.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ostudzić.
Masa jabłkowa:
Galaretkę i żelatynę zalać pół szklanki wrzątku, dobrze wymieszać i powoli wlewać do musu jabłkowego.
Zostawić aż zacznie gęstnieć.
Następnie wylać na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1/3 szklanki)
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudem, pod koniec powoli wlewać żelatynę.
Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Posypać potartą czekoladę deserową.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)