Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • jajko

    2
  • mąka pszenna

    50 g
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • cukier

    1/3 szklanki

Masa jabłkowa

  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • jabłko prażone Smak

    1 słoik

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    10 g
  • czekolada gorzka

    4 kostki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka królewska

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Dodawać po kolei żółtka, ubijając. Mąkę i skrobię wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki, by piana z jajek nie opadła.

Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ostudzić.

Masa jabłkowa:
Galaretkę i żelatynę zalać pół szklanki wrzątku, dobrze wymieszać i powoli wlewać do musu jabłkowego.
Zostawić aż zacznie gęstnieć.
Następnie wylać na biszkopt.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1/3 szklanki)
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudem, pod koniec powoli wlewać żelatynę.
Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Posypać potartą czekoladę deserową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

paniusiaewa 05.03.2017 13:00
Mężczyzna i takie wypieki. Podziwiam. Wspaniale Panie Janie.
Ela15 24.02.2017 19:03
ładnie wygląda
Kuchcik gotuje 24.02.2017 11:11
Bardzo smakowicie wygląda :)
ania2610 23.02.2017 19:50
pyszna - bardzo lubię :)
Krystyna32 23.02.2017 08:28
pyszności :)
halina17 22.02.2017 22:03
Smacznie wygląda ciasto :)
anka1988 22.02.2017 21:47
pyszne ciasto, am te składniki w sobie co lubię :)
katarzynka455 22.02.2017 19:54
bardzo smaczne ciasto:)
benka 22.02.2017 19:01
Pyszne ciasto
Ania321 22.02.2017 17:58
zjadłabym z przyjemnością :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat