Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Dodawać po kolei żółtka, ubijając. Mąkę i skrobię wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki, by piana z jajek nie opadła.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ostudzić.
Masa jabłkowa:
Galaretkę i żelatynę zalać pół szklanki wrzątku, dobrze wymieszać i powoli wlewać do musu jabłkowego.
Zostawić aż zacznie gęstnieć.
Następnie wylać na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1/3 szklanki)
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudem, pod koniec powoli wlewać żelatynę.
Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Posypać potartą czekoladę deserową.