Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka królewska

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier do smaku
cynamon Prymat 1/3 łyżeczki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 3 szklanki
cukier 4-5 łyżek
masło 1 kostka 200g

Dodatkowo

czekolada deserowa 1 tabliczka

Porada

Delikatna masa budyniowa w połączeniu ze świeżo duszonymi jabłkami w galaretce - to doskonała propozycja do popołudniowej kawki. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska

Kroki postępowania

1
Ubijam na sztywno pianę z białek stopniowo dosypując cukier. Następnie dodaję żółtka i bardzo krótko miksuję.
Krok 1 - Szarlotka królewska foto
2
Dosypuję przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy i wszystko razem mieszam. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36 x 25cm) i piekę biszkopt ok. 40 min. w temp. 170st. C.
Krok 2 - Szarlotka królewska foto
3
Masa jabłkowa: obieram jabłka i ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie przekładam do garnka i podduszam jabłka, aby nie były surowe. Dodaję cukier do smaku (w zależności od rodzaju jabłek) oraz cynamon. Następnie do gorących jabłek wsypuję dwie galaretki pomarańczowe - wszystko mieszam na małym ogniu, do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i połączą z jabłkami.
Krok 3 - Szarlotka królewska foto
4
Gorącą masę jabłkową przekładam na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzam (dzięki temu biszkopt pięknie zmięknie), studzę i wstawiam do lodówki.
Krok 4 - Szarlotka królewska foto
5
Masa budyniowa: w 1,5 szklanki mleka mieszam budynie, cukier oraz mąkę - pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam budyń i cały czas mieszając, aby nie powstały grudki - czekam, aż zgęstnieje, zdejmuję z gazu i studzę.
Krok 5 - Szarlotka królewska foto
6
Miękkie masło ucieram na puch, następnie dodaję po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Masę ucieram do białości i przekładam na ciasto - wstawiam do lodówki.
Krok 6 - Szarlotka królewska foto
7
Wierzch dekoruję startą na tarce o grubych oczkach - czekoladą.
Krok 7 - Szarlotka królewska foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.05.2016 13:51
mogłabym jeść ją bez końca :)
Jagódka77 20.05.2015 15:49
wyśmienita szarlotka
monika141 12.05.2015 07:11
pyszna szarlotka
norweska20 11.05.2015 00:36
smakowite te twoje ciasteczko
zabcia117 10.05.2015 22:45
Pychotka :)
irenka 10.05.2015 22:07
przepyszne ciacho,lubię
jagoda5913 10.05.2015 19:26
Super deser
MałaMi89 10.05.2015 17:48
Szarlotki to mój nr 1 wśród ciast owocowych :D uwielbiam! :D
Zdzisław 10.05.2015 16:16
takie słodkości uwielbiam
mirosława4 10.05.2015 15:53
bardzo lubię
Aannkaa82 10.05.2015 15:28
OJ ale bym zjadła takie ciacho...
Smaczna_B 10.05.2015 15:25
pysznie wygląda , a bez mam taki sam w moim ogródku:)
Łukasz15 10.05.2015 14:42
Pysznie wygląda
marenka 10.05.2015 13:24
Wygląda wspaniale...-)
Janina 10.05.2015 13:01
Wspaniałe ciacho;)
Betina#45 10.05.2015 12:58
Rewelacyjna szarlotka ! Wygląda baardzo smakowicie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak