Szarlotka królewska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    0,5 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • Krem:

  • kasza manna

    2 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • czekolada

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw pieczemy biszkopt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min .
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 03.11.2013 09:21
wspaniała domowa
mufinka79 08.04.2013 19:17
Wygląda bardzo smakowicie :)
Katarzyna/kate1980 26.12.2012 22:30
świetna
Mysiunia 26.12.2012 11:20
wygląda nadzwyczaj kusząco :)
Lemon 26.12.2012 10:57
pycha
gottrina 26.12.2012 10:47
naprawde królewska szarlotka
Anula 26.12.2012 10:32
Pychotka:)
Sylwia26 26.12.2012 10:24
pyszności
wyattearp 26.12.2012 09:22
pyszne
iwa643 26.12.2012 09:12
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat