Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka królewska

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 szt
cukier 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
galaretka wiśniowa 2 op
cukier do smaku
Krem:
mleko 1,5 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska

Biszkopt
Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.

Nadzienie
Jabłka utrzeć i udusić (bez cukru), następnie dodać galaretki i cukier. Pozostawić do ostygnięcia

Krem
1 szkl mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń i mąkę a następnie pomału wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem dodajemy porcjami budyń, pod koniec dodajemy żółtko.

Ciasto przekroić na pół, wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć na wierzch krem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 04.11.2012 14:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak