Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Nadzienie:

  • jabłka

    1,5 kg
  • galaretka wiśniowa

    2 op
  • cukier do smaku

  • Krem:

  • mleko

    1,5 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło

    1 kostka
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka królewska

Biszkopt
Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.

Nadzienie
Jabłka utrzeć i udusić (bez cukru), następnie dodać galaretki i cukier. Pozostawić do ostygnięcia

Krem
1 szkl mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń i mąkę a następnie pomału wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem dodajemy porcjami budyń, pod koniec dodajemy żółtko.

Ciasto przekroić na pół, wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć na wierzch krem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Lemon 04.11.2012 14:38
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat