Szarlotka klasyczna Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szk czubate typ 500
  • jajko

    1 szt duże
  • cukier puder

    1/2 szk
  • masło

    250 g

nadzienie

  • jabłka

    1,5 kg waga po obraniu
  • cukier

    1/2 szk
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kasza manna

    2 łyżki

dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.

Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.

Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.

Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.

Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat