Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka klasyczna Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szk czubate typ 500
jajko 1 szt duże
cukier puder 1/2 szk
masło 250 g

nadzienie

jabłka 1,5 kg waga po obraniu
cukier 1/2 szk
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kasza manna 2 łyżki

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka klasyczna Zewy

W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.

Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.

Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.

Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.

Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janusz 11.12.2022 01:54
To przepis na na prawdę dobrą szarlotkę, korzystam dosyć często

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak