Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka klasyczna Zewy
Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.
Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.
Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.
Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.