Szarlotka klasyczna

Szarlotka klasyczna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajko

    1
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto (o temperaturze pokojowej) zagnieść rękoma. Podzielić na dwie równe części, jedną część wsadzić do lodówki na godzinę. Drugą z części wyłożyć równo blachę (tak ok 24x32cm), ponakłówać widelcem. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na największym oczku. Jeśli będą miały dużo soku, odcisnąć go w rękach lub przez ręcznik. Wymieszać jabłka z cynamonem. Można do nich dodać rodzynki jeśli ktoś lubi.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i na tarce również zetrzeć bezpośrednio na wyłożone jabłka. Wsadzić ponownie do piekarnika na ok. 40-50 minut w temp. 180˚C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat