Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA KARMELOTKA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 180 g
sól 0,5 łyzeczki
cukier puder 40 g
masło zimne 120 g
woda zimna 5 łyzek

NADZIENIE

jabłka 1 kg
sok z cytryny 2 łyzki
cukier wanilinowy 1 łyzka
cukier brązowy 80 g
masło 65 g

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA KARMELOTKA

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.

Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.

Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.

Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.

Całość posypujemy cukrem pudrem.

Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 28.02.2015 19:45
pyszności...uwielbiam szarlotkę
Adamorek 28.02.2015 16:20
karmel idealnie pasuje
Lis 28.02.2015 16:06
Szarlotka palce lizać:)
Renata9 28.02.2015 16:00
Pyszna szarlotka
patryska76 28.02.2015 12:52
fajny pomysł na szarlotkę ;-)
Betina#45 28.02.2015 12:02
rewelacyjna ! wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak