Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA KARMELOTKA
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.
Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.
Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.
Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!