Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam pyszne szarlotkę kakaową z orzechami włoskimi , a dodatek cynamonu dodaje fajnego smaku. Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko wilgotne, co powoduje, że rozpływa się w ustach.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 3 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 1.5 szklanki
olej 1.5 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
orzechy włoskie 100 gramów

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 0.5 szklanki
tłuszcz do formy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Porada

Szklanka o pojemności 250 g. Cukru można dać więcej albo mniej według swojego uznania. Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia lub 1 łyżeczką sody i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, dodając stopniowo olej.

Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy jabłka i pokrojone orzechy włoskie.
Dobrze wymieszać masę , a następnie masę przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:41
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak