Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka japońska w lustrzanej polewie

3.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Znana szarlotka japońska w lustrzanej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto

jaja 4 sztuki
mak 150 gramów
jabłka 300 gramów
margaryna 125 gramów
semolina 5 łyżeczek
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
orzechy włoskie 30 gramów
jagody goji 25 gramów

Lustrzana polewa

margaryna 125 gramów
cukier 110 gramów
kakao 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka japońska w lustrzanej polewie

Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180°C około 55 minut. Studzimy.
Polewa.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
Od razu polewać ciasto.
Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak