Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Szarlotka japońska w lustrzanej polewie

5.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Znana szarlotka japońska w lustrzanej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto

jaja
4 sztuki
mak
150 gramów
jabłka
300 gramów
margaryna
125 gramów
semolina
5 łyżeczek
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
orzechy włoskie
30 gramów
jagody goji
25 gramów

Lustrzana polewa

margaryna
125 gramów
cukier
110 gramów
kakao
3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka japońska w lustrzanej polewie

Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180°C około 55 minut. Studzimy.
Polewa.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
Od razu polewać ciasto.
Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak