Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka japońska w lustrzanej polewie
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180°C około 55 minut. Studzimy.
Polewa.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
Od razu polewać ciasto.
Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.