Szarlotka dyniowo-jabłkowa Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 szt
  • cukier

    1i1/3 szklanka
  • mąka pszenna

    1i1/3 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczka
  • margaryna

    10 dkg
  • cynamon

    2 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • cukier

    3 łyżka
  • galaretka pomarańczowa

    2 szt
  • cukier puder

    100 gram
  • sok cytrynowy

    5 łyżka
  • dynia

    1.5 kg
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczka
  • jabłka

    1.5 obrane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Białka ubić na sztywno,dodać 1 i 1/3 szklanki cukru i dalej ubijać.Do piany dodać żółtka i jeszcze ubijać.Do masy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę i piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego dnia.Dynię pokroić w kostkę,włożyć do garnka,wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem,co jakiś czas mieszając.Do dyni dodać 5 dkg margaryny,cukier,imbir i jeszcze chwilę razem dusić.Dynię zmiksować blenderem,dodać galaretki pomarańczowe,wymieszać i ostudzić.Biszkopt przekroić na dwa placki.Na dolny placek wyłożyć masę dyniową i włożyć do lodówki żeby masa zastygła.Jabłka pokroić w kostkę,dolać100 ml wody i dusić pod przykryciem aż część jabłek się rozpadnie,co jakiś czas mieszając.Do jabłek dodać pozostałą margarynę,cynamon i jeszcze chwilę dusić razem.Do gorącej masy jabłkowej dodać galaretki cytrynowe,wymieszać i ostudzić.Masę jabłkową wyłożyć na zastygniętą masę dyniową,przykryć drugim plackiem i znowu włożyć do lodówki żeby wszystko zastygło.Cukier puder utrzeć razem z sokiem z cytryny (lukier musi być dość gęsty) i polać górę szarlotki.Szarlotkę pokroić na porcje.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 14:08
Bardzo dobre ciasto.
Jagódka77 11.01.2015 13:16
ciekawy pomysł
Amellia 28.11.2012 09:26
super
monisia1977 28.11.2012 06:31
super
miroslawa 28.11.2012 04:59
mniam mniam
Zdzisław 27.11.2012 22:43
pysznie
ewelinapac 27.11.2012 22:07
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat