Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka drożdżowa bez wyrabiania

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
cukier drobny 0,5 szklanka
jajko 2 szt
olej 0,5 szklanka
mleko 3,2% 80 ml
mąka tortowa 2 szklanka
sól 1 szczypta
kruszonka
cukier 50 gr
masło 50 gr
cukier wanilinowy 16 gr
mąka tortowa 100 gr
dodatek
jabłka 2 szt duże

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka drożdżowa bez wyrabiania

Przygotować kruszonkę z w/w składników.
Wszystkie składniki przygotować wcześniej, aby miały temperaturę pokojową, łącznie z jabłkami i kruszonką.
Do miski wkładać kolejno:
pokruszone drożdże, posypać je cukrem, wlać roztrzepane jajka, potem olej, mleko i wsypać mąkę oraz sól.
Nie mieszać.
Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny.
Następnie mikserem krótko zmiksować na jednolitą masę.
Włączyć piekarnik i ustawić na 180 st.
Ciasto przelać do formy 18/25 cm natłuszczonej i wysłanej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w plasterki.
Na jabłka zetrzeć kruszonkę.
Wstawić ciasto do piekarnika na około 50 minut.
Przepis na to ciasto podano w jednym z progr. kulinarnym w TV, dosyć dawno temu, ja tylko zmieniłam kruszonkę i ilość jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.03.2014 00:16
bardzo lubię takie ciasto
gusia1000 08.03.2014 00:12
Dobre ciasto.
katarzynka455 28.02.2014 17:00
jako że jestem leniwa to pewnie ciasto dla mnie
monika141 28.02.2014 13:25
pycha lubię drożdżowe ciasta
adelajda 27.02.2014 16:17
lubię ciasta drożdżowe :)
monisia1977 27.02.2014 15:13
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak