Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka Danieli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczka
cukier drobny do smaku
mąka pszenna 4 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
cukier drobny 2 łyżka
masło lub margaryna 375 gr
żółtko jajek 7 szt
białko 7 szt
cukier puder 0,5 szklanka
sok z cytryny 1,5 łyżeczka
budyń do posypania
kisiel wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Danieli

Jabłka, obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem dodając 0,5 łyżeczki cynamonu, podlać odrobiną wody. Gdy trzeba zagęścić bułką tartą lub grysikiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i posiekać nożem, jak najdrobniej.
Dodać żółtka, rozetrzeć za pomocą o widelca na papkę, szybko zagniesć.
1/3 ciasta włożyć do torebki foliowej i zmrozić.
Dużą blachę natłuścić masłem i wysłać papierem do pieczenia, wylepić rozwałkowanym ciastem. Schłodzić.
Następnie ciasto oprószyć suchym budyniem lub posmarować rozmąconym białkiem .
Wyłożyć jabłka.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodawać stopniowo 0,5 szklanki cukru pudru, a pod koniec kisiel i sok z cytryny.
Ubitą pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć na nią zmrożone ciasto.
Piec w 180 st. 40 do 50 minut.
Przestudzić trochę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.03.2014 01:15
Dobre ciasto.
Janina 22.02.2014 20:12
Mniam, ulubione ciacho;)
Aleksandra/Olcia 22.02.2014 18:32
smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak