Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Danieli
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i posiekać nożem, jak najdrobniej.
Dodać żółtka, rozetrzeć za pomocą o widelca na papkę, szybko zagniesć.
1/3 ciasta włożyć do torebki foliowej i zmrozić.
Dużą blachę natłuścić masłem i wysłać papierem do pieczenia, wylepić rozwałkowanym ciastem. Schłodzić.
Następnie ciasto oprószyć suchym budyniem lub posmarować rozmąconym białkiem .
Wyłożyć jabłka.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodawać stopniowo 0,5 szklanki cukru pudru, a pod koniec kisiel i sok z cytryny.
Ubitą pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć na nią zmrożone ciasto.
Piec w 180 st. 40 do 50 minut.
Przestudzić trochę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.