Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka czekoladowa
3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę o śr. 20 cm (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałej części ciasta uformować kulę również schłodzić.
Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Jabłka wrzucić do garnuszka, dodać 25g masła, cynamon, dusić na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok 15. min.). Na koniec dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Zostawić do przestudzenia, a później dodać posiekaną czekoladę.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i powycinać z niego foremką kwiaty.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Widelcem ponakłuwać ciasto w formie i podpiec około 13 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć kwiatki z ciasta. Posmarować je cienko białkiem i oprószyć cukrem. Ozdobić orzechami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione i chrupiące.