Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 175 g
kakao 6 łyżek
jaja 3
cukier 1 szklanka
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
śmietana 12% 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
orzechy laskowe
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka czekoladowa

Przesiać do miski mąkę i kakao. Dodać 150 g masła i wcierać je palcami. Dosypać 8 łyżek cukru. Dodać 3 żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche, dodać śmietany.

3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę o śr. 20 cm (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałej części ciasta uformować kulę również schłodzić.
Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Jabłka wrzucić do garnuszka, dodać 25g masła, cynamon, dusić na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok 15. min.). Na koniec dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Zostawić do przestudzenia, a później dodać posiekaną czekoladę.

Pozostałą część ciasta rozwałkować i powycinać z niego foremką kwiaty.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Widelcem ponakłuwać ciasto w formie i podpiec około 13 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć kwiatki z ciasta. Posmarować je cienko białkiem i oprószyć cukrem. Ozdobić orzechami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione i chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 17.09.2012 15:31
mniam
tessinka 13.09.2012 11:04
Aż ślinka cieknie :)
Piotr-21 13.09.2012 10:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak