Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka ciotki Róży

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 125 gram
masło 125 gram
cukier 125 gram
jajko 3 sztuki
jabłko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Nie, nie mam ciotki Róży, a przepis na szarlotkę pochodzi z książki "O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu".

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka ciotki Róży

Masło należy stopić, a następnie ubić z cukrem.
Dodać jajka i po wymieszaniu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta wmieszać jabłka pokrojone w kostkę.
Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.09.2017 17:46
Dziękuję i polecam.
gusia1000 01.09.2017 10:42
Dobre ciasto.
bietka 27.08.2017 13:23
Ciekawa sprawa z tym ubijanym roztopionym masłem z cukrem :)
anka1988 27.08.2017 10:59
musze przyznać, że szarlotka ciekawa, szybka w przygotowaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak