Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka bułczana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka czerstwa 1/2 kg
mleko 1/2 litra
jajko 2 szt
cukier 10 dag
jabłka 1/2 kg
masło 10 dag
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do posypki
wiórki kokosowe do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka bułczana

Wykonanie:
Bułką pokroić na kromki, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i gdy dobrze się namoczą, dokładnie odsączyć na bibule. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Posmarować formę masłem i posypać wiórkami kokosowymi . Na spód ułożyć trochę namoczonej bułki, potem jabłka, musimy tak układać aby na samej górze buła bułka którą skrapiamy stopionym masłem. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.11.2015 23:56
ciasto smakowite, idealne do kawki
Mniam 13.11.2015 09:55
Świetny pomysł na szarlotkę. Muszę taką zrobić :)
ben-ka 13.11.2015 08:34
Takiej jeszcze nie jadłam.
Wacław 13.11.2015 08:10
ciekawa ta szarlotka
Renata9 13.11.2015 07:43
Pyszna szarlotka :-)
Habibi 13.11.2015 07:31
ja robię z czerstwej chałki, jeśli uda mi się ją zachomikować przed mężusiem, zanim będzie gotowa do wykorzystania ;) właśnie "schną" u mnie dwie chałeczki ;)
Krzysztof15 13.11.2015 06:16
super pomysł
fotoviderek 12.11.2015 21:32
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak