Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka bez jaj

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 450 250 gram
masło 250 gram
serek homogenizowany 200 gram
cukier puder 90 gram
cukier waniliowy 16 gram
proszek do pieczenia 4 gramy

Środek

jabłka 8 jabłek
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka bez jaj

Jabłka obrać, zetrzeć na średniej tarce i dodać do nich cynamon.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki miękkie masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowany i zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć starte jabłka z cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak