Szarlotka bez jaj

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna typ 450

    250 gram
  • masło

    250 gram
  • serek homogenizowany

    200 gram
  • cukier puder

    90 gram
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • proszek do pieczenia

    4 gramy

Środek

  • jabłka

    8 jabłek
  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, zetrzeć na średniej tarce i dodać do nich cynamon.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki miękkie masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowany i zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć starte jabłka z cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat