Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna typ 450
250 gram -
masło
250 gram -
serek homogenizowany
200 gram -
cukier puder
90 gram -
cukier waniliowy
16 gram -
proszek do pieczenia
4 gramy
Środek
-
jabłka
8 jabłek -
Cynamon mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka bez jaj
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki miękkie masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowany i zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć starte jabłka z cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze (0)