Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka bakaliowa z kisielem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka krupczatka 500 g
margaryna 1
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 cały
żółtko jajek 4
Masa jabłkowa:
orzechy włoskie 3-4
rodzynki 1 garść
figi 4-5
Piana:
białko 4
cukier 1 szkl
kisiel
jabłko winne 5-6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka bakaliowa z kisielem

Kroki postępowania

1
Myjemy jabłka , obieramy , ścieramy na tarce(duże oczka) . Dodajemy bakalie , pokrojone orzechy ,cukier (3-4 łyżki) oraz trochę cynamonu , mieszamy .
Krok 1 - Szarlotka bakaliowa z kisielem foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto , owijamy w folię , wkladamy do lodówki na pół godziny . Dzielimy na dwie części , jedną mniejszą .Większą częścią wykładamy prostokątną blaszkę . Pieczemy spód około 15-20 minut w 200 C . Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek .
Krok 2 - Szarlotka bakaliowa z kisielem foto
3
Ubijamy sztywną pianę z białek , wsypujemy cukier oraz kisiel .Wykładamy na jabłka .
Krok 3 - Szarlotka bakaliowa z kisielem foto
4
Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce na pianę .
Krok 4 - Szarlotka bakaliowa z kisielem foto
5
Szarlotkę pieczemy w 190 C około 20 minut . Posypujemy cukrem pudrem .
Krok 5 - Szarlotka bakaliowa z kisielem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 17.12.2013 15:59
wow, szarlotka świetna
Gracer 15.12.2013 19:58
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak