Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka babci

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
cukier 100 g
masło 150 g
smalec 3 łyżki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 15 g
cukier waniliowy 15 g
jabłka 1 kg
cukier 20 dag
mleko 3,2% 1/4 szklanki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka babci

Masło i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut). Jajka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 10.03.2014 16:27
Pomady z mlekiem do kruchego jeszcze nie próbowałam.
Barbara13 10.03.2014 13:02
pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak