Szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    30 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, rozgotować, dodać cukier i wanilię. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie wyjąć, podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blasze. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor, około 40 min. Po ostudzeniu, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 01.05.2015 20:10
mary mi się kawałek :-)
anula-d 16.02.2015 23:23
Wygląda bardzo apetycznie
Katarzyna59 31.07.2013 07:09
wspaniale wygląda
czekoladka_m 22.03.2013 07:47
Ale bosko wygląda... szarlotka pychota!
Iwusia 30.08.2012 23:12
wygląda przepysznie
Rogalik 28.08.2011 23:21
pyszna
Wafelek2601 19.04.2011 00:37
moja ulubiona
irenka 10.04.2011 22:48
zjadłabym kawałek tej szarlotki
jolaxa 10.01.2011 16:00
mmm
Margo1 18.11.2010 11:16
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat