Szarlotka

Szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    30 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, rozgotować, dodać cukier i wanilię. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie wyjąć, podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blasze. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor, około 40 min. Po ostudzeniu, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

asiatok 01.05.2015 20:10
mary mi się kawałek :-)
anula-d 16.02.2015 23:23
Wygląda bardzo apetycznie
Katarzyna59 31.07.2013 07:09
wspaniale wygląda
czekoladka_m 22.03.2013 07:47
Ale bosko wygląda... szarlotka pychota!
Iwusia 30.08.2012 23:12
wygląda przepysznie
Rogalik 28.08.2011 23:21
pyszna
Wafelek2601 19.04.2011 00:37
moja ulubiona
irenka 10.04.2011 22:48
zjadłabym kawałek tej szarlotki
jolaxa 10.01.2011 16:00
mmm
Margo1 18.11.2010 11:16
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat