Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
cukier trzcinowy 1 szkl.
jajko 4 szt.
margaryna 1 kostka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

farsz

jabłka 8 szt.
cukier trzcinowy 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie

dodatkowe

tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąka, masło, jajka, cukier, margaryna, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - łączę, zagniatam gładkie ciasto. Dzielę na dwie równe części. Każdą zawijam w folię i wkładam do zamrażarki.
Gdy ciasto się schłodzi, jedną porcję wykładam na dno wysmarowanej wcześniej foremki.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obieram, ucieram na mus. Smażę z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny, aż puszą sok. Około 30 min. Często mieszając.
Lekko studzę jabłka. Dosypuję do nich całe opakowanie budyniu. Szybko mieszając. By jabłka dokładnie połączyły się z proszkiem.
Następnie jabłka wymieszane z budyniem wykładam na ciasto w foremce.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Drugą połową schłodzonego ciasta wyklejam górę przykrywając masę jabłkową. Można także zetrzeć ciasto na tarce - wg uznania.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Na funkcję z termoobiegiem.
Piekę 60 minut.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Po upływie czasu pieczenia, zostawiam jeszcze w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto gotowe.
Smacznego!
Krok 5 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.02.2017 16:44
Moja ulubiona
Jolanta40 28.11.2016 11:21
uwielbiam ciasta z jabłkami
IZABELA29 02.11.2016 12:55
Warto sprobowac .a gdy ciasto mialo miec gesciejsza konsystencje to należało by dodac mąki.
Marts_80 01.08.2016 17:04
Ciasto wyszło mi bardzo "lejace" I przyklejało sie do rak i miski. Teraz siedzi w piecu, nie wiem co wyjdzie z tego. Jakas podpowiedz?
czekoladka_m 03.11.2015 13:25
to zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto:))
dodi 03.11.2015 09:40
uwielbiam taką
IZABELA29 03.11.2015 08:45
bardzo smaczna
Krzysztof15 03.11.2015 06:18
bardzo lubie
irenka 02.11.2015 22:58
pycha ,uwielbiam
Madzai 02.11.2015 20:57
Ale smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak