Szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • cukier trzcinowy

    1 szkl.
  • jajka

    4 szt.
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

farsz

  • jabłka

    8 szt.
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie

dodatkowe

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka foto
Mąka, masło, jajka, cukier, margaryna, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - łączę, zagniatam gładkie ciasto. Dzielę na dwie równe części. Każdą zawijam w folię i wkładam do zamrażarki.
Gdy ciasto się schłodzi, jedną porcję wykładam na dno wysmarowanej wcześniej foremki.
Krok 2 - Szarlotka foto
Jabłka obieram, ucieram na mus. Smażę z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny, aż puszą sok. Około 30 min. Często mieszając.
Lekko studzę jabłka. Dosypuję do nich całe opakowanie budyniu. Szybko mieszając. By jabłka dokładnie połączyły się z proszkiem.
Następnie jabłka wymieszane z budyniem wykładam na ciasto w foremce.
Krok 3 - Szarlotka foto
Drugą połową schłodzonego ciasta wyklejam górę przykrywając masę jabłkową. Można także zetrzeć ciasto na tarce - wg uznania.
Krok 4 - Szarlotka foto
Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Na funkcję z termoobiegiem.
Piekę 60 minut.
Krok 5 - Szarlotka foto
Po upływie czasu pieczenia, zostawiam jeszcze w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto gotowe.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.02.2017 16:44
Moja ulubiona
Jolanta40 28.11.2016 11:21
uwielbiam ciasta z jabłkami
IZABELA29 02.11.2016 12:55
Warto sprobowac .a gdy ciasto mialo miec gesciejsza konsystencje to należało by dodac mąki.
Marts_80 01.08.2016 17:04
Ciasto wyszło mi bardzo "lejace" I przyklejało sie do rak i miski. Teraz siedzi w piecu, nie wiem co wyjdzie z tego. Jakas podpowiedz?
czekoladka_m 03.11.2015 13:25
to zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto:))
dodi 03.11.2015 09:40
uwielbiam taką
IZABELA29 03.11.2015 08:45
bardzo smaczna
Krzysztof15 03.11.2015 06:18
bardzo lubie
irenka 02.11.2015 22:58
pycha ,uwielbiam
Madzai 02.11.2015 20:57
Ale smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat