Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 200 g
mąka 2,5 szklanki + 3 łyżki do podsypania
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki

nadzienie

jabłka 8 sztuk
cukier 4 łyżki

beza

białko 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 16.12.2014 17:08
szarlotki są super!!!
Janina 16.12.2014 16:53
Super ciacho;)
Skotka 16.12.2014 16:26
Zjadłabym taką:)
R'n'G Kitchen 16.12.2014 16:19
Przecudne!!
Joannasz3190 16.12.2014 13:54
Pyszności :)
Aleksandra/Olcia 16.12.2014 13:52
mniam zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak