Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1 kg
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Kaszkę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obrać z skórki, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Tortownicę wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać na dno 1/3 sypkich produktów, a na to wyłożyć ½ jabłek.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Następnie wysypać kolejną część sypkich produktów, a na wierzch położyć pokrojone w plastry ½ kostki masła. Kolejno położyć drugą część jabłek i posypać ostatnią sypką częścią. Na to wyłożyć resztę masła pokrojoną w plastry, posypać wierzch cukrem i piec około 60 minut w 180o.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło podawana z lodami.
Krok 5 - Szarlotka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.11.2016 10:56
na pewno pysznie smakuje
Kejti 19.05.2014 12:53
Fajne ciacho :-)
edludwicki 25.11.2013 08:36
super ciacho
6zer
6zer 25.11.2013 08:34
cudne ciacho
monisia1977 25.11.2013 06:11
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak