Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna Zwykła 1 kostka
smalec 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
jajko 4 szt.
cukier 1 szkl plus 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 10 szt.
budyń waniliowy 2 szt.
Cynamon cały Prymat 7 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Z mąki, pół szklanki cukru, żółtek, cukru waniliowego, śmietany, smalcu, margaryny oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części- jedną dajemy do zamrażarki.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na grubej tarce. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę (24/32 cm), na to jabłka, które posypujemy łyzką cukru.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Korę cynamonu trzemy na cienkiej tarce, powinno wyjść 2 łyżeczki, posypujemy nią jabłka
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Z białek i pozostałej części cukru ubijamy pianę. dodajemy budyń, mieszamy i wylewamy jabłka.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i na grubej tarce trzemy kruszonkę (wysypujemy na pianę). Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Szarlotka foto
6
gotowe możemy posypać cukrem pudrem (ja zapomniałam kupić)
Krok 6 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 24.11.2012 23:28
mniam
wojtek5 24.11.2012 23:24
słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak