Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski z kapustą i grzybami
1/2 kg kiszonej kapusty,
10 dag wędzonego boczku,
cebula,
25 dag pieczarek,
sól,
pieprz,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, mąki, doprawić do smaku. Masę ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia.
Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście lurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. 20 min na małym ogniu. Boczke pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cenulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.