Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski z kapustą i grzybami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski z kapustą i grzybami

Kapusta:
1/2 kg kiszonej kapusty,
10 dag wędzonego boczku,
cebula,
25 dag pieczarek,
sól,
pieprz,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, mąki, doprawić do smaku. Masę ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia.

Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście lurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. 20 min na małym ogniu. Boczke pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cenulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 09.02.2014 23:47
smaczne danie
Rafał10 29.10.2012 21:50
mniam, kluseczki :)
adelajda 29.10.2012 20:16
ulubione kluski mojej rodzinki !
Zdzisław 29.10.2012 19:56
też lubię
emeslive 29.10.2012 19:31
Uwielbiam takie kluski. Przepis zdecydowanie godny polecenia!
Marta1986 29.10.2012 19:14
pycha
maciek7 29.10.2012 19:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak