Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski wg Buni wersja 3

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mąka razowa żytnia 2 łyżki
mąka pszenna 6 łyżki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
boczek wędzony 20 dag
cebula 2 sztuki
natka pietruszki 4 łyżki
olej do smażenia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski wg Buni wersja 3

Kroki postępowania

1
Ziemniaki utrzeć w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ).
Krok 1 - Szare kluski wg Buni wersja 3 foto
2
Odcisnąć ziemniaki *.Sucha masę włożyć do miski .Dodać jajko , mąki , sól i proszek do pieczenia .Dobrze wymieszać .Masa ma mieć konsystencję jak na kluski kładzione .
Krok 2 - Szare kluski wg Buni wersja 3 foto
3
Cebulę kroimy w pół piórka i smażymy na złoto na łyżce oleju.
Krok 3 - Szare kluski wg Buni wersja 3 foto
4
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Łączymy cebulę ze skwarkami.
Na wrzącą wodę kładziemy łyżeczką moczoną we wrzątku kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić przelewając przez sito. Wrzucić na patelnie ze skwarkami i cebulą. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut na małym gazie. Posypać natką pietruszki.
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .

* Podpowiem teraz pomysł na odciskanie ziemniaków, który może z lekka zaszokować. Otóż bierzemy nową podkolanówkę (z elastilu ) - wkładamy do niej utartą pulpę ziemniaczaną - i zawiązujemy wiszącą na kranie nad podstawioną miską. Sok ścieka do miski. Potem zlewamy płyn znad osiadłej na dnie skrobi ,którą dodajemy zamiast mąki ziemniaczanej .

** Można przygotować wcześniej - pokryte tłuszczem przykryć na patelni pokrywką lub folią aluminiową by nie obeschły i potem odsmażyć.
Krok 4 - Szare kluski wg Buni wersja 3 foto
5
Uwielbiam te kluski jeść ale przez wiele lat nie znosiłam robić bo na całą rodzinę trzeba było trzeć olbrzymie ilości ziemniaków. Teraz mogę robić 3 razy dziennie . Bo po pierwsze na 2 osoby utrzeć ziemniaków to pestka. A po drugie jak się to robi w Rozdrabniaczu lub Malakserze to już normalny ,,odlot"
Krok 5 - Szare kluski wg Buni wersja 3 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 30.11.2013 22:38
Odzież kobieca jest nieoceniona.Może zastąpić pasek klinowy i sitko.A kluseczki pycha.
adelajda 30.11.2013 21:18
bardzo je lubię, robię trochę inaczej !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak