Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski wg Buni wersja 3
Kroki postępowania
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Łączymy cebulę ze skwarkami.
Na wrzącą wodę kładziemy łyżeczką moczoną we wrzątku kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić przelewając przez sito. Wrzucić na patelnie ze skwarkami i cebulą. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut na małym gazie. Posypać natką pietruszki.
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .
* Podpowiem teraz pomysł na odciskanie ziemniaków, który może z lekka zaszokować. Otóż bierzemy nową podkolanówkę (z elastilu ) - wkładamy do niej utartą pulpę ziemniaczaną - i zawiązujemy wiszącą na kranie nad podstawioną miską. Sok ścieka do miski. Potem zlewamy płyn znad osiadłej na dnie skrobi ,którą dodajemy zamiast mąki ziemniaczanej .
** Można przygotować wcześniej - pokryte tłuszczem przykryć na patelni pokrywką lub folią aluminiową by nie obeschły i potem odsmażyć.