Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 500 g
jajko 1
mąki 5 łyżka
soli 1/2 łyżeczka
kawałek cienkiej kiełbasy lub
wędzonego boczku na skwark

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski

Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską. Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić. Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki. Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto. W garnku zagotować osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody. Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut. Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami. Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.02.2013 17:32
Ja kojarzę z dzieciństwa, że zanim mama utarła wszystkie ziemniaki i zagniotła z dodatkami (u nas toczy się je w rękach - ze zwartego ciasta ) - surowe ziemniaki zdążyły już ściemnieć :) Znam je też pod nazwą "fusate" kluski ;)
Anna133 06.02.2013 15:39
ślicznie wygladają ,znam takie jedzonko
ZEWA 06.02.2013 15:05
bardzo dziękuję. A nazwa pewnie pochodzi od regionu. U nas zawsze mówi się, że to są szare kluski :)
Beatris 06.02.2013 15:04
Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego takie kluseczki nazywają się szare, chociaż wcale szare nie są. Apetycznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak