Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
boczek 20 dag
cebula 2 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub w malakserze (jak na placki). Masę należy odcisnąć z nadmiaru wodu. Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną , a także sól i pieprz. Masa powinna być gęsta, gęstsza niż na placki, jeśli jest nadal za rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. W sporym garnku zagotowujemy dość dużo ody (mniej więcej 3/4 wysokości garnka). Wodę solimy. Ciasto przekłądamy na talerz lub deskę do krojenia i za pomocą łyżeczki wrzucamy niebyt duze kluski. Łyżkę za każdym razem moczymy we wrzątku, dzięki czemu masa będzie lepiej odrywala się od łyżeczki. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze około 10 minut, po czym wyjmujemy je i odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pokrojoną kiełbasę (lub boczek). Okraszamy tym nasze kluseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 02.07.2012 22:33
mmm smakowicie wyglądają;)
magdalea 26.06.2012 10:16
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak