Szaraki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki żytniej razowej t.2000

    1
  • szkl. mąki pszennej zwykłej

    1-1,5
  • szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką)

    1/2-3/4
  • jajko

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szybciutko się je robi, są bardzo smaczne i zdrowe.

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, olej i połowę wody, zagniatać ciasto ew. dolewając wody. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Urywać kawałeczki ciasta i toczyć z nich w dłoniach małe wałeczki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 min. Osączyć. Lekko osączone można wrzucić z powrotem do garnka, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Podawać ze skwarkami z boczku i cebulką albo z mięsem w sosie, albo z białym serem i śmietaną. Można je też odsmażyć. Jeśli ciasto rozwałkujemy i pokroimy w dość cienkie paski uzyskamy razowy makaron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 31.12.2013 18:32
nie dla Ciebie więc nie szarp się na grzeczności
plocia 24.02.2013 23:09
Co za nazwa :)
artur7 12.09.2012 18:44
muszę spróbować
Miki 21.06.2012 08:32
fajne
Urszula5 15.03.2012 16:50
ciekawy przepis
Karolcia12 22.09.2011 19:19
bombowy przepis
czekoladka_m 18.08.2011 13:19
Rzeczywiście przypominają nieco robaczki:)
aleksa123 09.08.2011 17:01
jeszcze tego nie jadłam
Misia90 08.08.2011 22:53
fajne
Marysia 08.08.2011 21:08
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat