Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Szampańskie" bakaliowe ciasto

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
wiórki kokosowe 100 gram
rodzynki 100 gram
jajko 8 sztuk
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 15 dag
DODATKOWO:
masło 30 dag
galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
brzoskwinie 1 puszka
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 5 łyżek
mąka 1 łyżka
delicje 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 1/4 szklanki
orzechy mielone 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Szampańskie" bakaliowe ciasto

Kroki postępowania

1
Rodzynki sparzyć i odsączyć, orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i rodzynki. Białka z wszystkich jajek ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać na koniec delikatnie bezę wymieszać z 3 żółtkami i mieszanką bakali. Dwie jednakowe formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, pojedynczo upiec dwa placki. Pieczemy w temp. 160st około 35 min.
Krok 1 - ,,Szampańskie" bakaliowe ciasto foto
2
Krem: Brzoskwinie osączyć z soku, następnie do uzyskanego syropu dolać 1 i 3/4 szklanki wody i zagotować z dodatkiem cukru, w 3/4 szklanki wody wymieszać budyń z 1 łyżką mąki, dodać pozostałe 5 żółtek i dokładnie wszystko wymieszać po wymieszaniu wylać do gotującego się syropu i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić. Masło utrzeć i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń, uzyskany krem podzielić na trzy części. Na jednym upieczonym i wystudzonym placu rozsmarować część kremu na nim ułożyć delicje czekoladą do dołu
Krok 2 - ,,Szampańskie" bakaliowe ciasto foto
3
i skropić je kawą na ciastkach rozsmarować kolejną część kremu i przykryć drugim plackiem po wierzchu rozsmarować resztę kremu, a na nim ciasno ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, całość zalać gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 750 ml gorącej wody. Przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.
Krok 3 - ,,Szampańskie" bakaliowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.07.2014 20:19
ale pyszności u Ciebie
Rysia 01.01.2014 17:20
Ciasto-pychotka.
2milutka 01.01.2014 13:45
jakie apetyczne!
Anna133 01.01.2014 13:28
alez pięknie podane i mega na pewno smaczne ,zabieram do siebie
Kuchenka 01.01.2014 13:24
świetnie wygląda, apetyczne
IZABELA29 01.01.2014 13:22
bardzo dobre ciasto
norweska20 01.01.2014 12:21
ciasto pierwsza klasa
babajaga1969 01.01.2014 11:48
bardzo ciekawe ciasto - pyszne
halina17 01.01.2014 11:46
Smaczne ciasto.
patryska76 01.01.2014 11:46
Ideale ciacho na sylwestra ;-)
Jadwiga/Jaga85 01.01.2014 11:41
Robię go pod nazwą -kora drzewna- PYCHA!
malaczarna23 01.01.2014 11:23
wygląda przepysznie
Ola1984 01.01.2014 11:18
Pysznie wygląda :)
agnieszka214 01.01.2014 11:01
lubie i piekłam podobne dobre
krystyna330 01.01.2014 10:57
ale pyszności mniam
olla85 01.01.2014 10:56
Fajne ciasto. Lubię takie. Na pewno skorzystam z przepisu :)
Mira85 01.01.2014 10:50
pysznie wygląda
kriko 01.01.2014 10:48
pyszne ciasto
Mniam 01.01.2014 10:39
Ależ apetycznie wygląda to ciasto, zjadłabym chociaż kosteczkę :)
Megg 01.01.2014 10:31
Rewelacyjne ciasto
Krzysztof15 01.01.2014 10:30
super ciasto
Romanowka 01.01.2014 10:30
Super pomysł, wygląda bardzo smakowicie, musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak