Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szampan z kwiatów czarnego bzu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bez czarny kwiatostan 8 baldachimów
cukier 0,5 kg
woda mineralna 4-5 litrów
cytryna 1 sztuka

Porada

Kwiaty czarnego bzu zbieramy najlepiej po kilku słonecznych dniach wtedy więcej dzikich drożdży w nich jest i szybciej będzie fermentować.

Przepis i sposób przygotowania na: Szampan z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu pozostawiamy na chwile na kawałku gazety by robaczki mogły je opuścić. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plasterki. Do butelki 5 litrowej po wodzie mineralnej wkładamy kwiatostany bez łodyżek, cytrynę i wsypujemy cukier. Zalewamy butelkę do pełna wodą mineralna i mieszamy. Pozostawiamy na ok. tydzień w chłodnym miejscu. W tym czasie dzikie drożdże przefermentują cukier i powstanie gazowany napój. Najlepiej smakuje schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 17.07.2015 18:11
musi być pyszne:)
Hrabina w kuchni 15.07.2015 22:53
Chętnie spróbowałabym, bardzo mnie zaskoczyłaś :)
Czarnula666 15.07.2015 18:25
ciekawa jestem jak smakuje;)
Saga123 15.07.2015 16:59
bardzo fajny pomysł :)
Wafelek2601 15.07.2015 11:02
Fajny pomysł
Stenka 15.07.2015 09:54
ciekawy przepis
Motorek 15.07.2015 09:13
fajny przepis
usmiech 15.07.2015 07:40
oryginalny pomysł
Katarzyna59 14.07.2015 22:15
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak