Szalotka z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • żółtko surowe

    3 szt.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • Nadzienie:

  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • Piana:

  • białko

    3 szt.
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Cukier, śmietane i żółtka utrzeć. Dodać mąke, margarynę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie częsci, jedna powinna być dużo większa. Miejsza częśc zamrozić. Większą rozłożyć równomiernie na blasze. Nadzienie: Jabłka pokroić na 8 części usuwając z nich środki.Następnie zetrzeć i poukładać na ciasto. Opruszyć cukrem pudrem. Piana: Białka ubić z cukraml. Gdy masa będzie jednolita, rozlożyć ją równomiernie na jabłka. Całość zakryć zamrożonym ciastem,można je zetrzec na tarce lub najnormalniej po rozkładac. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem poudrem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela/bella81 17.05.2011 15:48
zjadłabym...
gusia1000 01.02.2011 12:17
Robię taką i polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat