Szalony kurczak w miodzie i coli.

Szalony kurczak w miodzie i coli.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • napój gazowany

    200 ml
  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • sól do smaku

  • miód płynny

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szalony kurczak w miodzie i coli.

1. Mięso lekko osolić. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z kminkiem - natrzeć tym mięso, które odkładamy na kilka godzin(najlepiej na całą noc) do lodówki.
2. Mięso wkładamy do naczynia do zapiekania(u mnie zawsze dno naczynia żaroodpornego) i zalewamy coca-colą.
3. Dodajemy liść laurowy i pieprz.
4. Pieczemy ok 45 minut(w zależności od wielkości filetów). Od czasu do czasu polewamy coca-colą, aby mięso się nie wysuszyło.
5. Po 45 minutach polewamy miodem i zapiekamy jeszcze kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

ppaulina 11.07.2014 13:36
świetny ten szalony kurczak
wyattearp 04.06.2014 11:40
ciekawy smak
aisoglam 04.06.2014 08:29
Prezentuje się smacznie :)
Ania84 03.06.2014 20:43
hehe fajna nazwa :)
Kuchenka 03.06.2014 20:02
rewelacja !
Anna133 03.06.2014 18:44
idealny na niedzielny obiad
Malinka 03.06.2014 18:43
Może i szalony ale na pewno bardzo smaczny :)
Lis 03.06.2014 18:35
Smakowity kurczaczek....
Lidzia 03.06.2014 17:12
Bardzo smaczny.
Ola1young 03.06.2014 17:11
ładne zdjecie a kurczak pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat