Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z ogniska

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Myślicie, że szakszuka to danie, które przygotujecie tylko i wyłącznie w domu? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że na wakacyjny kemping zaopatrzycie się w niewielką patelnie i wszystkie składniki niezbędne do jej przygotowania. Będzie pysznie :)

Składniki:

Składniki:

pomidory malinowe 2 sztuki
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
wiejskie jaja 6 sztuk
olej słonecznikowy do smażenia
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek SMAK LATA do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z ogniska

Sposób przygotowania:

1. Na patelni ustawionej na ognisku (żar nie ogień) wlewamy olej,  rozgrzewamy i smażymy cebulę, po kilku minutach dodajemy paprykę, cukinię i pomidory.

2. Dusimy około 5 minut, aż powstanie gęsty sos i doprawiamy do smaku.

3. Umyte jajka wybijamy pojedynczo do szklanki i wkładamy do dziurek w sosie (można przykryć pokrywką).

4. Gotujemy do momentu ścięcia się białek przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak