Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z kaparami i oliwkami

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Potrawa na śniadanie - sycąca i pyszna. Gorąca szakszuka to dobry pomysł na początek dnia. Jeżeli kochacie pikantne dania, doprawcie ją szczyptą chili.

Składniki:

pomidory malinowe 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
kapary całe Smak 1 łyżeczka
czarne oliwki Smak 1 łyżka
oliwki zielone Smak 1 łyżka
jajko 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
bagietka 1 sztuka
bazylia kilka sztuk liście

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Oregano suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z kaparami i oliwkami

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy się zrumienią, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku papryką słodką. Następnie dodajemy posiekane kapary i oliwki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i mieszamy. Smażymy, aż pomidory puszczą sok i zamienią się w gęstą masę.

Do duszących się pomidorów wbijamy jajka, przykrywamy i dusimy ok. 3 minut.

Tak przygotowaną szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii i chrupiącą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak