Szakszuka z kaparami i oliwkami

Szakszuka z kaparami i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Potrawa na śniadanie - sycąca i pyszna. Gorąca szakszuka to dobry pomysł na początek dnia. Jeżeli kochacie pikantne dania, doprawcie ją szczyptą chili.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory malinowe

    3 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • czarne oliwki Smak

    1 łyżka
  • oliwki zielone Smak

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • bagietka

    1 sztuka
  • bazylia

    kilka sztuk liście

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony

  • słodka papryka Prymat

  • oregano suszone Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy się zrumienią, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku papryką słodką. Następnie dodajemy posiekane kapary i oliwki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i mieszamy. Smażymy, aż pomidory puszczą sok i zamienią się w gęstą masę.

Do duszących się pomidorów wbijamy jajka, przykrywamy i dusimy ok. 3 minut.

Tak przygotowaną szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii i chrupiącą bagietką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat