Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    4
  • szynka wędzona

    200 g
  • jajko

    4
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

    2
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • oregano

  • chilli

    szczypta
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Krok 2 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną wędlinę, dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i lekko zeszklić, następnie dodać pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
Krok 3 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto
Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki.
Linka2107
Moja wersja smażonego na patelni bardzo smacznego, aromatycznego dania z kuchni tunezyjskiej na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów, wyrazistej cebulki, pachnącej wędzonki, jajek i świeżej natki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.09.2016 08:48
bardzo smacznie wygląda ten bałagan
Renataj 14.09.2016 19:37
Wielki bałagan ale bardzo apetyczny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat