szakszuka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • papryka czerwona

  • papryczka chili

  • czosnek

    2 ząbki
  • kumin

    1 łyżeczka
  • pomidory

    4
  • Przyprawa harissa

    1 łyżka
  • oliwa

  • sól i pieprz

  • sos pomidorowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę czosnek, harissę, sos pomidorowy, kumin, pokrojoną w paseczki chilli, sól. Wszystko mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu około 7 minut aż papryką zmięknie. Mieszamy wszystko od czasu do czasu.

Pomidory zalewamy wrzątkiem a następnie zdejmujemy z nich skórę. Kroimy pomidory w ćwiartki, dajemy na patelnię i dusimy, mieszając od czasu do czasu ( około 10 minut) aż zrobi się dość gęsty sos. Następnie robimy w sosie 4 wgłębienia/dołki i delikatnie wbijamy w każdy jajko. Za pomocą widelca lekko mieszamy białko z sosem , uważając aby nie rozlać żółtek. Trzymamy patelnię na małym ogniu około 8 minut aż białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 03.11.2015 10:36
Robię podobnie, pyszne to jest :)
SzczyptaChili 03.11.2015 09:10
Musi smakować super , chętnie bym zjadła na śniadanie :)
aniagdz 03.11.2015 08:19
nigdy tego nie jadłam, wygląda super
berys18 03.11.2015 07:44
ciekawy pomysł
Anna169Hosz 03.11.2015 01:02
Uwielbiam jajka w takiej wersji.
Madzai 02.11.2015 20:58
Ale kolorowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat