Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 3 duże sztuki
palma lub masło 100 gram
mleko 1 szklanka
mąka tortowa ok. 5,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
Szafran nitki Prymat 1 mała szczypta
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
DODATKOWO:
masło ok. 1/4 kostki
cukier kryształ do obtoczenia
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką

Kroki postępowania

1
Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Marchewki zalać wodą i ugotować do miękkości.
Krok 1 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
2
Ugotowane marchewki odcedzić, a następnie zmiksować blenderem i lekko przestudzić.
Krok 2 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
3
Palmę (lub masło) roztopić i przestudzić.
Krok 3 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
4
Mleko podgrzać, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Krok 4 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
5
5 szklanek mąki przesypać do miski. Dodać do niej cukier, sól i nitki szafranu, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
6
Do sypkich składników dodać mus marchewkowy (powinno go być ok. 1 szklanka), jajka, roztopiony tłuszcz i rozczyn drożdżowy.
Krok 6 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
7
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać resztę mąki.
Krok 7 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
8
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 8 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
9
Jak ciasto podwoi swoją objętość, wysypać je na oprószony mąką stół i rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok. 1,5 cm.
Krok 9 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
10
Z ciasta wycinać kółka, a w nich okrągłe dziurki za pomocą dwóch obręczy (można użyć np. szklanki i kieliszka).
Krok 10 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
11
Pączki z dziurką układać na natłuszczone blachy. Odłożyć do ponownego wyrośnięcia na kilka minut.
Krok 11 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
12
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włączyć termoobieg. Blachy z pączkami wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 12 minut. Upieczone pączki lekko przestudzić.
Krok 12 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto
13
Każdego pączka dokładnie posmarować roztopionym i przestudzonym masłem, a następnie obtoczyć w cukrze.
Wyszło mi 28 pączków.
Krok 13 - Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.02.2017 10:26
zabieram do zrobienia
caralajna 17.03.2013 06:52
podobają mi się, fajna wariacja
Sroczka 23.02.2013 22:28
Piękne pączusie Ci wyszły. Zjadłabym chociaż jednego.
Mysiunia 23.02.2013 13:21
bardzo nietypowy przepis, ale efekt końcowy na prawdę świetny! :) Przepis dokładnie opisany, wart polecenia i pięciu gwiazdek :D
Marta1986 23.02.2013 12:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak