Szafranowe risotto z parmezanem i prosciutto

Szafranowe risotto z parmezanem i prosciutto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka prosciutto

    200 g
  • średnie cebule

    2 szt
  • masło

    5 łyżek
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • Szafran nitki Prymat

    0,125 g
  • parmezan starty

    100 g
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ryż

    400 (drobnoziarnisty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu. W pozostałej części bulionu zaparzyć szafran i stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski szynkę prosciutto i świeżo tarty parmezan, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 19.03.2013 09:58
ale lubie takie ryze
gosia47-47 03.08.2012 16:11
super
niedozywiona 03.08.2012 15:30
apetyczny kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat