Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowe risotto z parmezanem i prosciutto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka prosciutto 200 g
średnie cebule 2 szt
masło 5 łyżek
rosół z kury Kucharek 1 litr
Szafran nitki Prymat 0,125 g
parmezan starty 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
wino białe wytrawne 100 ml
ryż 400 (drobnoziarnisty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z parmezanem i prosciutto

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu. W pozostałej części bulionu zaparzyć szafran i stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski szynkę prosciutto i świeżo tarty parmezan, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 19.03.2013 09:58
ale lubie takie ryze
gosia47-47 03.08.2012 16:11
super
niedozywiona 03.08.2012 15:30
apetyczny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak