Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowe risotto z parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 250 g
cebula 1 duża
białe wino 3/4 szklanki
bulion 1 litr
Szafran nitki Prymat 3 łyżeczki
parmezan

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z parmezanem

Bulion zagrzać i dodać nitki szafranu, wymieszać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać drobno pokrojone cebulki, zeszklić. Po tym czasie na patelnię wysypać ryż, chwilę przesmażyć, dodać wino. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulionu i mieszać. Czynność tę powtarzamy do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i posypać startym parmezanem. Wymieszać i podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 13.05.2015 18:47
super przepis :)
dża 13.05.2015 14:17
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak