Szafranowe risotto z borowikami, pomidorami suszonymi i pieczoną piersią kurczaka Konrada Birka

Szafranowe risotto z borowikami, pomidorami suszonymi i pieczoną piersią kurczaka Konrada Birka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cebule dymki

    2 szt
  • borowiki

    100 g
  • bulion

    1 l
  • szafran

    1 szczypta
  • pomidory suszone

    3 łyżki
  • parmezan starty

    80 g
  • świeżo mielony czarny pieprz

    do smaku
  • rukola

    1 pęka
  • marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • tymianek

    4 gałązki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz mielony

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ryż do risotta

    300 (krótkoziarnisty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:

Piersi z kurczaka zagrodowego dokładnie natrzeć oliwą, czosnkiem i przyprawami, obłożyć świeżym tymiankiem a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dymkę pokroić w drobną kostkę i razem z ugotowanymi i pokrojonymi borowikami zeszklić na maśle (można dodać 1 łyżkę oliwy). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować, po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać pokrojone w paski pomidory suszone, posiekany szczypior, świeżo tarty parmezan i pieprz czarny.

Piersi z kurczaka obsmażyć (ewentualnie upiec na grillu) na złoty kolor i pokroić w plastry. Risotto przełożyć na talerz, na nim ułożyć soczystą pierś z kurczaka zagrodowego a całość podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

15.05.2017 19:54
ale pysznosci

[email protected]

15.02.2017 23:24
Wygląda pysznie

TyTaN

13.02.2017 19:04
Uwielbiam wszystko co z boeowikami

Bożena Matuszczyk

08.02.2017 12:55
Pyszności kuszą smakiem i wyglądem.

halinka55

03.02.2017 11:03
wyglada pysznie

Bożena Matuszczyk

26.01.2017 11:00
Smakowite danie;)

IZABELA29

01.12.2016 20:41
Pyszne danie

GeneracjaXYZ

26.11.2016 18:51
Muszę wypróbować przepis :)

Goya

22.11.2016 15:27
oryginalny pzrepis

krokus

29.09.2016 14:38
ależ to pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat