Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
4 szt -
masło
2 łyżki -
cebule dymki
2 szt -
borowiki
100 g -
bulion
1 l -
Szafran nitki Prymat
1 szczypta -
pomidory suszone
3 łyżki -
parmezan starty
80 g -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
rukola
1 pęka -
marynata
-
oliwa
3 łyżki -
ząbek czosnku
1 szt -
tymianek
4 gałązki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
pieprz mielony
do smaku -
wino białe wytrawne
100 ml -
ryż do risotto
300 (krótkoziarnisty)
Przepis i sposób przygotowania Szafranowe risotto z borowikami, pomidorami suszonymi i pieczoną piersią kurczaka Konrada Birka
Piersi z kurczaka zagrodowego dokładnie natrzeć oliwą, czosnkiem i przyprawami, obłożyć świeżym tymiankiem a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dymkę pokroić w drobną kostkę i razem z ugotowanymi i pokrojonymi borowikami zeszklić na maśle (można dodać 1 łyżkę oliwy). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować, po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać pokrojone w paski pomidory suszone, posiekany szczypior, świeżo tarty parmezan i pieprz czarny.
Piersi z kurczaka obsmażyć (ewentualnie upiec na grillu) na złoty kolor i pokroić w plastry. Risotto przełożyć na talerz, na nim ułożyć soczystą pierś z kurczaka zagrodowego a całość podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.
Komentarze (37)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (27)