Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z borowikami, pomidorami suszonymi i pieczoną piersią kurczaka Konrada Birka
Piersi z kurczaka zagrodowego dokładnie natrzeć oliwą, czosnkiem i przyprawami, obłożyć świeżym tymiankiem a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dymkę pokroić w drobną kostkę i razem z ugotowanymi i pokrojonymi borowikami zeszklić na maśle (można dodać 1 łyżkę oliwy). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować, po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać pokrojone w paski pomidory suszone, posiekany szczypior, świeżo tarty parmezan i pieprz czarny.
Piersi z kurczaka obsmażyć (ewentualnie upiec na grillu) na złoty kolor i pokroić w plastry. Risotto przełożyć na talerz, na nim ułożyć soczystą pierś z kurczaka zagrodowego a całość podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.