Szafranowe risotto z borowikami, pomidorami suszonymi i pieczoną piersią kurczaka Konrada Birka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cebule dymki

    2 szt
  • borowiki

    100 g
  • bulion

    1 l
  • szafran

    1 szczypta
  • pomidory suszone

    3 łyżki
  • parmezan starty

    80 g
  • świeżo mielony czarny pieprz

    do smaku
  • rukola

    1 pęka
  • marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • tymianek

    4 gałązki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz mielony

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ryż do risotta

    300 (krótkoziarnisty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:

Piersi z kurczaka zagrodowego dokładnie natrzeć oliwą, czosnkiem i przyprawami, obłożyć świeżym tymiankiem a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dymkę pokroić w drobną kostkę i razem z ugotowanymi i pokrojonymi borowikami zeszklić na maśle (można dodać 1 łyżkę oliwy). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować, po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać pokrojone w paski pomidory suszone, posiekany szczypior, świeżo tarty parmezan i pieprz czarny.

Piersi z kurczaka obsmażyć (ewentualnie upiec na grillu) na złoty kolor i pokroić w plastry. Risotto przełożyć na talerz, na nim ułożyć soczystą pierś z kurczaka zagrodowego a całość podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 15.05.2017 19:54
ale pysznosci
[email protected] 15.02.2017 23:24
Wygląda pysznie
TyTaN 13.02.2017 19:04
Uwielbiam wszystko co z boeowikami
Bożena Matuszczyk 08.02.2017 12:55
Pyszności kuszą smakiem i wyglądem.
halinka55 03.02.2017 11:03
wyglada pysznie
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 11:00
Smakowite danie;)
IZABELA29 01.12.2016 20:41
Pyszne danie
GeneracjaXYZ 26.11.2016 18:51
Muszę wypróbować przepis :)
Goya 22.11.2016 15:27
oryginalny pzrepis
krokus 29.09.2016 14:38
ależ to pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat