Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 4 sztuki
mąka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Szafran nitki Prymat 0,12 gram ( 1 opakowanie)
masa
mascarpone 250 gram
jogurt jagodowy 200 gram
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
borówki amerykańskie 150 gram
dekoracja
śmietana słodka 200 gram
śmietan fix 1 opakowanie
cukier puder 1 łyżka
borówki 2 łyżki
DODATKOWO:
konfitura 4 jagodowa

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem

Biszkopt: Do jajek dodać cukier i szafran i utrzeć na puszystą biała masę . W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.


Masa: Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aby nie było grudek. Do drugiej miski przełożyć mascarpone, dodać cukier puder oraz ekstrakt wymieszać mikserem. Dodać jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić na kwadrans do lodówki.


Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę. Następnie nałożyć krem jagodowy i także rozsmarować. Posypać obficie borówkami i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.


Wierzch: Śmietanę przelać do miski i wstępnie ubić. Następnie dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Delikatnie rozsmarować śmietanę na wierzchu a następnie łyżką utworzyć małe, dekoracyjne górki. Ułożyć borówki i schłodzić jeszcze około 1 godziny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 04.12.2013 22:28
ja też lubię takie rolady i dosyć często je robię:)
KasiaK90 04.12.2013 18:26
uwielbiam takie rolady ;)
migotka28 04.12.2013 18:08
apetyczna roladka
smerfna_chatka 04.12.2013 10:09
bardzo fajny pomysl
Michał2 04.12.2013 09:31
świetna rolada
monikaT83 03.12.2013 23:16
Beatko dziekuję za info to miało być 0,12 gram zaraz zmieniam:)
Beata999 03.12.2013 23:06
Bardzo apetyczne ciasto i ładnie zaprezentowane.Zastanawia mnie 12g szafranu,przecież to jest bardzo dużo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak