Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem
Masa: Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aby nie było grudek. Do drugiej miski przełożyć mascarpone, dodać cukier puder oraz ekstrakt wymieszać mikserem. Dodać jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić na kwadrans do lodówki.
Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę. Następnie nałożyć krem jagodowy i także rozsmarować. Posypać obficie borówkami i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
Wierzch: Śmietanę przelać do miski i wstępnie ubić. Następnie dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Delikatnie rozsmarować śmietanę na wierzchu a następnie łyżką utworzyć małe, dekoracyjne górki. Ułożyć borówki i schłodzić jeszcze około 1 godziny. Smacznego!