Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica z musem gruszkowym
1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i za pomocą łyżki połącz z masą na przemian z olejem. Wymieszać ręcznie. Piec ok 28 min. w 180°C. Po upieczeniu ciasto kroimy w paski ok 2 cm, zaczynając od rogu. Co 2 pasek delikatnie wyciągamy.
2. Masa serowa: Ser połączyć z budyniem i sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do sera. Zmiksuj. Białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki połącz z masą serową. W wolne przestrzenie nakładaj ser. Druga warstwę zacznij od nakładania pasków z ciasta na paski z sera. Następnie wyłożyć pozostały ser w wolne przestrzenie. Ciasto piec jeszcze 1h w 160°C. Po upieczeniu wystudzić i wyłóż mus gruszkowy.
3. Mus gruszkowy: Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i prażyć pod przykryciem ok 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i wylać na ciasto. Schłodzić.