Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachownica z musem gruszkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto szachownica z musem gruszkowym. Cieszy oko i podniebienie. Górę ciasta można zastąpić innym musem np jabłkowym, śliwkowym.

Składniki:

Ciasto:

jajko 5 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 3 łyżki
oliwa 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
cukier puder 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
sok z pomarańczy 3 łyżki
jajko 4 sztuki

Mus gruszkowy

gruszki 10 szt.
galaretka gruszkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica z musem gruszkowym

1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i za pomocą łyżki połącz z masą na przemian z olejem. Wymieszać ręcznie. Piec ok 28 min. w 180°C. Po upieczeniu ciasto kroimy w paski ok 2 cm, zaczynając od rogu. Co 2 pasek delikatnie wyciągamy.

2. Masa serowa: Ser połączyć z budyniem i sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do sera. Zmiksuj. Białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki połącz z masą serową. W wolne przestrzenie nakładaj ser. Druga warstwę zacznij od nakładania pasków z ciasta na paski z sera. Następnie wyłożyć pozostały ser w wolne przestrzenie. Ciasto piec jeszcze 1h w 160°C. Po upieczeniu wystudzić i wyłóż mus gruszkowy.

3. Mus gruszkowy: Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i prażyć pod przykryciem ok 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i wylać na ciasto. Schłodzić.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak