Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica kokosowa
Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.
Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.
Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.
Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.
Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.
Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.
KREM :
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.
Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.
Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.
Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Smacznego!