Syta zapiekanka z ravioli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    4-5 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • 500gr pieczarek ale moze byc wiecej

  • 2 duze kubki śmietany 18% (czasami 2 i pół)

  • oliwa

  • duze naczynie do zapiekania

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • ravioli

    (z serem pleśniowym)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj niestety w zapiekance nie jest uzyte ravioli bo nie dostałam go nigdzie w okolicy za to w Lidlu było tortelini z serami wiec tez moze byc ostatecznie. Ravioli gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule w kostke smażymy na patelni do miekkosci, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smazymy az odparuje sok. Doprawic sola i pieprzem. Naczynie wysmarowac tłuszczem wsypac cebule i pieczarki, wymieszac wcisnac czosnek wymieszac. Doprawic. Wlac smietane, wymieszac. ma byc gesty sos. dodac ravioli, wymieszac dokładnie. Wsypac duzo! oregano. Smak ma byc smietanowo-czosnkowo-oreganowy. Do srodka scieram troche sera i mieszam wszystko. Doprawiam do smaku. Na gore starta gruba warstwa sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam az ser sie zrumieni. Gotowe!
Zapiekanką ostatnio nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynei wtedy było pełne:)
Szkoda tylko ze te zdjecia nie sa takie okazałe trudno ja ładnie przedstawic, ale na szczęście smakuje lepiej niz wyglada

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 11.08.2011 09:58
wygląda pysznie
IlonaAlbertos 04.03.2011 23:04
Wygląda także dobrze :) Muszę wypróbować przepis.
iwona332 27.11.2010 01:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat