Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syryjskie muffiny sezamowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 g
biały cukier 80 g
brązowy cukier 80 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 0,25 łyżeczki
ziarno sezamu 50 g
jajko 1 sztuka
rozpuszczone masło 4 łyżki
maślanka 270 ml
olej sezamowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Syryjskie muffiny sezamowe

1. Na suchej patelni uprażyć sezam. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, oba rodzaje cukru, ostudzone ziarno sezamu, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3. W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać rozpuszczone masło, olej sezamowy i maślankę. Całość dokładnie wymieszać.
4. Mokre składniki wlać do suchych. Szybko wymieszać (mogą pozostać grudki) i nałożyć ciasto do foremek. Piec przez 18 - 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 03.11.2012 13:25
Bardzo apetycznie wyglądają te muffinki :)
Ewelina38 27.10.2012 23:54
sezam... to coś dla mnie
Anna169Hosz 16.10.2012 11:09
Akurat mam w domu dużo sezamu:)
alexxxanderka 13.10.2012 20:52
już sobie wyobrażam ich aromat- muszą być pyszne!
miroslawa 12.10.2012 05:05
super wyglądają
restauracjadomowa 11.10.2012 15:28
Bardzo apetycznie wyglądają, złoty odcień i sezam, wyobrażam sobie zapach tych świeżutkich muffinek:)
Kekerboom 11.10.2012 14:24
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak